9 май не е празник само на Русия

Много хора са прави да твърдят, че 9ти май е празник не само за СССР/Русия, а е празник за всички държави. На тази дата завършва най-кървавата война в историята на човечеството с Още »

Защо САЩ искат да нападат сирийския народ, а не „Диктатора“

Историята се пише от победителите – това е првило, което следва човечеството, откакто се пише история и тя се представя на следващите поколения. Подобно правило важи и за новините – Който държи Още »

Внимание, България е завладяна от империите!!!

Вече минаха много години откакто вървим по пътя на „светлия“ Запад с надеждата за по-светло бъдеще, с надеждата, че и ние ще живеем със стандарта на австрийци, германци или французи. Обещаваше ни Още »

На 5 март 2013 година светът загуби Уго Чавес

След дълго боледуване и борба с рака светът загуби един идеалист, който превърна първо страната си в по-добро място, а след това разпространяваше идеите за по-добър живот сред други бедни държави. Президентът Още »

Да има ли мажоритарни избори

Протестите от началото на 2013 започнаха с искане за ниски сметки за тока, като различни хора предлагаха начини за постигане на целите. Всякакви хора и организациисподеляха виждането си за понижаване на цената Още »

 

Демокрацията е за умните

censorship-1

Преди да прочетете тази статия ще помоля за извинения, ако тя обижда някого, за съжаление се съмнявам, че човек, който би се обидил на статията би я прочел.

От самата древност съществува идеята за демокрация, разбира се тя не би могла да има дефиниция, която я описва точно, защото демокрацията е относителна. Винаги може да има и по-демократичен начин за взимане на решенията за управление. Въпреки всичко ще припомним, че демокрация означава народно управление.

Откакто съществува тази идея за демокрация съществуват и хора, които се борят срещу нея. Някогашните робовладелци или феодали основно са използвали силата като основен метод за ограничаване на волята на хората. В днешно време основният начин на днешните олигарси и магнати е унищожаването на разсъдъка на хората. Ако те успеят да ни накарат да не разсъждаваме те ще ни манипулират изключително лесно. Основното оръжие на „днешните господари“ са основните медии, шоу бизнес, филмови и музикални студия и др.
Така чрез ежедневни нравствени и психологични атаки населенията на много държави биват докарвани до апатия за важните проблеми и до неспособност да взимат важни решения.

В България има хора, които все още могат да разсъждават, през житейския си опит те със сигурност са си задавали въпроси, на които са търсили отговор. Някои от тези въпроси са: Защо България има по-нисък стандарт на живот от страните от Западна Европа? Защо някоя партия печели изборите в страната? Защо има война някъде? Как съществуват религиите? С какво се храня? и много други въпроси, които не биха накарали един докаран до политическа апатия човек да си ги зададе.
Задавайки си такива въпроси разсъждаващите хора са научавали много факти за обществото, България и света. Те имат набор от знания, които са част от обща култура за заинтересованите хора. В тази обща култура можем да включим отговорите на още няколко въпроса.

 • Ако не знаете коя година България се е освободила
 • Ако не знаете как Левски е бил заловен
 • Ако не знаете и не сте се питали защо не получавате по-високи заплати
 • Ако не знаете кои са били основните воюващи страни във Втората Световна война
 • Ако си нямате представа защо протестираха гърците
 • Ако Катин и Виница не ви говорят нищо
 • Ако според вас комунизъм и диктатура са едно и също нещо
 • Ако не знаете в кой континент е Индия
 • Ако не сте се питали защо НАТО иска да нападне някоя държава докато четете това
 • Ако не знаете кой покръства българския народ
 • Ако не знаете коя държава е с най-голям външен дълг
 • Ако не сте се питали какво е фракинг
 • Ако не знаете към коя посока гледат прозореците ви
 • Ако не знаете какво са пазарна и планова икономика
 • Ако не знаете кой е Цар Калоян
 • Ако си мислите че ACTA би ограничил само гледането на пиратски филми
 • Ако не знаете кой побеждава във Виетнамската война и къде се намира Виетнам
 • Ако не знаете какво е Г-20
 • Ако не знаете какво са връх Еверест и Марианската падина
 • Ако сте готови да гласувате за даден политик само заради чара и визията му
 • Ако не знаете какво е БВП или търговски баланс на една държава

 

Ако не знаете тези неща и много други, които са нужни на човек да знае в какъв свят живее е по-добре да не гласувате, вашият глас няма да бъде демократичен, а ще бъде манипулиран от медиите и политиците, това няма да бъдат демокрация и демократични избори, а ще се превърнат в поредните манипулирани стъпки към утвърждаване на властта. Най-добре е да гласуват хора, които имат чувство за справедливост, добри са и разбиратъ напълно какво подкрепят с гласа си.

Надявам се да няма много обидени от статията, но също така би било добре хора, които я харесват да я споделят в социалните мрежи, чрез бутона горе вдясно.

Демокрацията е за умните
38 votes, 4.89 avg. rating (97% score)

39 Responses to Демокрацията е за умните

 1. Валентин Цанев казва:

  От изброените не знаеX (с помощта на Google естествено научих) за „фракинга“ и Виница. Затова и не гласувах няколко избори поред…Сега, когато вече знам, за кого да гласувам на следващите :-)….?

 2. bezpartien казва:

  „Ако не сте се питали защо НАТО иска да нападне някоя държава докато четете това“
  Само тъпак може да измисли подобна глупост ! Освен че е тъпак, е и наглец, претендирайки че задаването на тъпи „въпроси“ като този е критерий за ум !

 3. Филип казва:

  Статията е много правилна, точно заради хора, които не могат да мислят все избираме неправилните партии

 4. Илия казва:

  Честно казано не мога да отговоря на някои въпроси, но има логика, защото откакто гласувам не съм знаел много за политиците.

 5. Демократ казва:

  А умните фашисти трябва ли да гласуват

  • беноа казва:

   Съотношението умни фашисти при тази схема е за предпочитане пред стотиците хиляди купени гласове сега :/

  • бимбе казва:

   „Умни фашисти“ – това не е ли оксиморон (справка в wiki: „съчетание на привидно несъчетаеми, противоположни понятия“), нещо като „млад старец“ или „изгоден кредит“.

   • Ангел маринов казва:

    БИМБЕ, кредитите са много изгодни, – за банкерите…….

 6. Николай казва:

  Спорил съм с хора, те са били сигурни в позициите си, в процес на разговора съм разбрал, че те имат изключително малък набор от знания. Такива хора наистина не биха могли да си направят реални изводи за нещата, които се случават около тях.

 7. Заплеса казва:

  Според мен не е нужно човек да знае всички тези неща за да може да гласува.Достатъчно е да е осведомен за положението на обществото в което живее и да може ясно и свободно да изразява мнението си.Не мисля,че това да знаеш кой е Цар Калоян или какво е фракинг например,определя това дали човек може да гласува така както трябва.Според мен трябва да се гласува по съвест,защото само така ще сме чисти пред себе си и ще можем обективно да дадем своя вот.

  • Христо Иванов казва:

   Ами ако си осведомен за „положението на обществото“ ще знаеш отговорите на тия и на още много въпроси.Ако не знаеш какво е „фракинг“,например ще се изтъпанчи един мастит бате политик и ще ти каже ,че ще ти докара една голяма шеврокомпания която ще ни направи един фракинг и БГ-то ще цъфне и върже.Ти ще гласуваш за тоя политик ,ония ще ни направят фракинга ,а ние после ще им ядем ония работи вместо добруджански хляб и други благини що ражда земята там.

   • Ангел маринов казва:

    Христо, като знаеш как са цъфнали и вързали всички продадени предприятия-„Кремиковци, БГА Балкан, ОЦЗ-Кърджали и десетки хиляди други„ , трябва да си много тъп или наивен да очакваш друго…….

 8. Иван Илиев казва:

  Въибще не ме интересува кой е победил във Виетнам, който е на другия край на света и не ми пука какбо е фракинг достатъчно ми е да знам че ако Бойко Борисов не беше на власт сега щеше да е много по-зле!

  • Кичо казва:

   Да, вероятно щеше да се наложи да се ограмотиш и научиш да пишеш правилно.

  • Радо казва:

   Бойко вдъхва сигурност. Нещо което никой политик не може да направи.

   • Атанас Манолов казва:

    Друго освен да вдъхва не прави. За него гласуват само хора, дето не могат да си направят изводи от действията и думите му.

  • беноа казва:

   Освен ако не си облагодетелстван от ГЕРБ не виждам как директно управлението на ББ автоматично те прави добре. Всъщност ти си много добра илюстрация на темата на автора :)

 9. Ваня казва:

  Немислимо е да дискриминирате хората по образователен или имуществен ценз. Това ще съсипе цялата идея за демокрация.

  • admin казва:

   В статията не се споменава нищо за образователен или имуществен ценз. Това би било абсолютна власт за капитала.

 10. Валентина Л. казва:

  Питам се разбира се за много повече неща,проблема ш,че няма за кого да гласувам.Масово хората когато са засегнати интересите им искат да участват в управлението на държава.Обаче как постъпват с близки,познати,наети да им свършат работа-абсолютно егоистично.Щом е за собствена полза,бързо забравят демокрацията.И това умни,образовани,интелигентни хора.З
  От собствен опит знам,ще гласувам само ако съм убедена ,че човека зачита нуждите и достойнството на останалите хора.

 11. Недялка Димитрова казва:

  Сравнително елементарен тест,но за масата хора е добър и е хубаво всеки да се подложи на него.Да си разбуташ малко мозъка,никога не е късно,дори и наложително.Ако всички разсъждаваха трезво,щяха да вземат решения правилни и положението в България щеше да бъде съвсем друго,обратно на това в момента

 12. admin казва:

  Бих искал да дам едно разяснение, което може би не е станало ясно.
  Това е препоръчителна статия и съветва реално незапознатите да не гласуват. Никой не би искал да ви ограничи от това ви право.

 13. Плевен казва:

  Много точна статия ! Демокрацията е за развитите страни, а те са такива защото са избрали да се развиват. Просто ни трябва друга нагласа, защото сега масово хората са с евтин манталитет и по този начин правят България да си остане само евтина алкохона дестинация… За мен пример за почти отлично развитие са Естония…Докато великия икономически капацитет Борисов мрънка, че не ни трябвала Еврозоната, естонците влизат там 2011 г. и не виждам до сега някой да ги е ощетил ! Разбира се завистливците и мрънкалниците в тази държава винаги ще са на страната на героя на деня…

 14. sproletarski казва:

  Докато не схванем правилно, че демокрацията винаги е имала и има класов характер, никога няма да прозрем нито системата за манипулация, нито интересите на коя класа отстоява днешната демокрация! Повечето от зададените отначало въпроси имат манипулативен характер тъй като ограничават нашите възгледи чрез поставяни в определена – натрапена от нечий интерес рамка – това което е необходимо да знаем за да разберем човешките отношения! Да си мислим, че всички тези определени от въпросите неща са основни и най-значими, означава да пригласяме на медийните слуги които постоянно отклоняват вниманието ни от най-важната тема – борбата срещу капитала!

 15. Даниел казва:

  Един начин за провеждането на по-демократични избори и за намаляване влиянието на медиите върху избора е чрез гласуване за личности вместо за партии. Така хорате ще се замислят повече за кого да гласуват.
  Прочетете тази статия за промяна на избирателната система: http:// trekto.info/избори-2011-парламентарни-2013

 16. Георги казва:

  Изключително плоско написана статия. Авторът се опитва да наблегне на значимостта на партиципацията като основен принцип на демокрацията, но с някакви странни и дори бих казал липсващи аргументи. Честно да ти кажа не знам и никога не съм се интересувал на коя посока ми гледат прозорците, но пък виж уча политология и си мисля, че имам някаква представа какво е демокрация и имам смътна представа за политическото положение не само в странната, а и извън нея. Като цяло имаш някои добри попадания в статията, но не се опитвай за в бъдеще да определяш какво е обща култура с конкретни факти, защото е глупаво. Катин, Виница и цар Калоян нямат нищо общо със съвременната политика, хората не е нужно да знаят нещо за тях, за да могат да гласуват. Защото ако сега аз седна и напиша подобна статия и вкарам понятия като Columbia School, Cleavage Model и така нататък, които предполагам не си чувал, излиза, че и ти не трябва да гласуваш, нали? Същото, разбира се, се отнася и за мен, ако примерно някой инженер реши, че трябва да знам, еди-коя-си математическа формула, за да мога да отида до урната. Нали се сещаш, винаги има по-голяма риба. Важно е хората да имат елементарна политическа култура, подкрепена със знания относно настоящето политическо положение в страната.

  • Учуден казва:

   Ти сериозно ли, вярваш ли си?
   Това твоето с думи не може да се опише. Защо си мислиш, че печелиш авторитет с това, че учиш политология? Познавам няколко души, които учат политология и са с интелект на тостери :D

   • Георги казва:

    Кажи ми нещо относно това, което написах, не ме нападай, заради това, че споменах, че уча политология. Най-малкото я уча в доста добър университет извън България, но няма да продължавам, за да не давам поводи да глисти като теб да злобеят. Кажи ми нещо относно мнението ми, защото „не може да се опише“ е многостранен израз. Не ти стига капацитетът да го опишеш, не ти стига речникът да го опишеш или?

    • Учуденият казва:

     Това са неща, които активен човек трябва да знае. Ние живеем в тази страна и ако се интересуваме от нея, ако се интересуваме от заобикалящата ни среда и света, в който живеем е задължително да ги знаем или поне да сме се интересували.
     Хората на които не им пука за тях то ще си правят изводи за политиците от повърхностни впечатления.

  • ин казва:

   Ти учиш политология и смяташ, че не е важно да се знае, какво е Катин? Ти знаеш ли? Смяташ, че е по важно да се знае, какво е „Columbia School“? Ето това става и за това статията е много правилна. Колко часа на ден гледаш телевизия?

 17. Ели казва:

  А какво ще кажете за хората без образование,неграмотните,които не могат и името да си напишат,а се редят пред урните?!Вярно,всеки има право на глас,но защо се позволява такива хора да решават коя партия заслужава да управлява?!

  • Демократичен казва:

   То чак такива дето името не могат да си напишат в България не съм виждал. Сигурно ще има и такива, но тези, които не могат да мислят и гласуват са много.

  • ин казва:

   Да въведем образовователен ценз, така ли? А имуществен? Ама той май няма да съвпадне с образователния.

 18. 100ev казва:

  Тоя па „умния“ седнал да пише и за пореден път да ми доказва, че глупостите на тъпаците като него няма смисъл да чета !

  • Умния казва:

   Точно така, недей да четеш, гледай БТВ, там ще ти кажат истината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>