9 май не е празник само на Русия

Много хора са прави да твърдят, че 9ти май е празник не само за СССР/Русия, а е празник за всички държави. На тази дата завършва най-кървавата война в историята на човечеството с Още »

Защо САЩ искат да нападат сирийския народ, а не „Диктатора“

Историята се пише от победителите – това е првило, което следва човечеството, откакто се пише история и тя се представя на следващите поколения. Подобно правило важи и за новините – Който държи Още »

Внимание, България е завладяна от империите!!!

Вече минаха много години откакто вървим по пътя на „светлия“ Запад с надеждата за по-светло бъдеще, с надеждата, че и ние ще живеем със стандарта на австрийци, германци или французи. Обещаваше ни Още »

На 5 март 2013 година светът загуби Уго Чавес

След дълго боледуване и борба с рака светът загуби един идеалист, който превърна първо страната си в по-добро място, а след това разпространяваше идеите за по-добър живот сред други бедни държави. Президентът Още »

Да има ли мажоритарни избори

Протестите от началото на 2013 започнаха с искане за ниски сметки за тока, като различни хора предлагаха начини за постигане на целите. Всякакви хора и организациисподеляха виждането си за понижаване на цената Още »

 

Цени на тока в Европа

След дългите спекулации, че плащаме повече или по-малко за ток от останалите граждани на Европейския Съюз можем да дадем яснота относно цените на тока в Европа с препрадка към сайта на Eurostat: http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=nrg_pc_204&lang=en

Ето и списък с цени на тока за крайните потребители в Европа през юни 2012:

Country € per kWh Electricity Country € per kWh Electricity
Austria 0.20103 Latvia 0.13099
Belgium 0.23006 Lithuania 0.12730
Bulgaria 0.08406 Luxembourg 0.16800
Cyprus 0.23274 Malta 0.17144
Czech Rep. 0.14870 Netherlands 0.21272
Denmark 0.30217 Poland 0.14478
Estonia 0.10615 Portugal 0.18605
Finland 0.15614 Romania 0.10721
France 0.14269 Slovakia 0.17265
Germany 0.25983 Slovenia 0.15399
Greece 0.13294 Spain 0.19488
Hungary 0.16157 Sweden 0.20092
Ireland 0.20659 United Kingdom 0.15470
Italy 0.21707

Токът в България е най-евтин, но и най-недостъпен в ЕС

Това означава, че цената на тока тук е по-ниска, но с една заплата, българин не може да ползва толкова електроенергия, колкото останалите граждани на ЕС.

В момента има информация до първата половина на 2012. Тя показва, че най-евтиният ток в Европейския Съюз е бил в България и тогава българинът е плащал 0,0846 Евро за kWh Има информация и за Босна и Херциговина, където цената е по-ниска, но тя не е държава-членка на ЕС. За сравнение в държави с либерализиран пазар цената е много по-висока.

Цената на тока в няколко държави за този период е била съответно:
Австрия: 0,20103 Евро за kWh (близо 40ст)
Германия: 0,25983 Евро за kWh (близо 50ст)
Дания: 0,30217 Евро за kWh (близо 60ст)

В България токът е  по-недостъпен за гражданите със средна заплата и затова много българи се вдигнаха на протест срещу това.

Има две основни теории за решаването на този проблем:

Национализация на ЕРП-тата:
Това означава държавата да върне собствеността си над електроразпределителните предприятия и да не се плаща частна печалба, която се прибира от собствениците на предрприятията.

Либерализация на електроразпределението:
Това означава да се премахне контрола над цената на енергията, която продават предприятията и да се включат много предприятия, които ще оставят конкуренцията и свободният пазар да определят цената на тока.

Идеята за национализация може да бъде  добре развита само с помощта на граждански контрол. Това обаче не означава в управлението да влезнат избрани граждани, а граждански контрол означава да се предостави по лесен начин, ясна и разбираема информация за всички изхарчени от предприятието пари пред българските граждани. С уеб сайт и списъци пред сградите на предприятията да се дава информация за тези разходи.

Така ако предприятието е изхарчило определена сума за някакъв продукт всеки човек, който се интересува ще може да проучи за цената на продукта и ако тя е по-ниска от обявеното да подаде иск в съда и да осъди корумпирания мениджър, който е извършил неизгодната сделка.

Идеята за либеразлизация на електроразпределителните предприятия е абсурдна за нашата страна, това ще принуди предприятията да изграждат поне по 3 мрежи за да има теоритична конкуренция между предприятията. За да се борим с картелните споразумения обаче трябва да има поне 6-7 играчи на пазара.
При теоритичния минимум от 3 предприятия, всеки доставчик ще има същите разходи като сега, но ще има средно 3 пъти по-малко клиенти. Това означава, че за да организира разходите и печалбата си ще трябва да получи почти толкова пари от клиентите си и ще повиши цената на услугата.

С либерализация подобно на цените на горивата, нашата цена на електроенергията ще се доближи до средната в ЕС 

Можете да гласувате в анкетата за национализация на електроразпределителните предприятия във Facebook: http://www.facebook.com/questions/277934278980617/

 

Ако сте съгласни с твърденията в статията моля да я споделите в социалните мрежи за да избегнем утежняване на условията на живот в България.

 

Цени на тока в Европа
15 votes, 5.00 avg. rating (99% score)

17 Responses to Цени на тока в Европа

 1. Пламен казва:

  Вчера гледах линка към Eurostat и беше така, както е написано тук, сега го показах на един приятел и цифрите бяха сменени.
  Всичките са намалени.
  Знаем, че плащахме повече от 17ст, а сега са го сменили, че все едно сме плащали по 14ст за киловат.
  Възможно е да са се объркали валутите и сега да го дава в Британски лири, а не в Евро.

  • Т казва:

   А имаш ли представа НЕК как крадат? Те крадат най-много. Разгледай добре техните данни и ще видиш за какво иде реч. Всичко се надписва до нямай къде. Нищо по-лошо не може да ни се случи от това да се национализира.

  • пресметлив казва:

   Въпроса не е в това каква е цената на киловат, а колко накрая плащаш в сметката. Така погледнато може и да сме с най евтиния ток, но ако погледнем цялата картина едва ли е така (имам предвид всички „цветни“ енергии, загуби по мрежата, кражби и т.н )

 2. Нео Диалектиков казва:

  Точно, кратко и ясно!

 3. Ради казва:

  в някои страни различните ЕРП-тата позлват една и съща мрежа и така няма да има нужда да се правят 3 мрежи за 3-те ЕРП-та у нас

 4. Ангел Великов казва:

  Имаше и друга идея – да се направи нова държавна компания, която да конкурира частните.

 5. Мразител казва:

  Това са цени на микса, но не и крайни цени към потребител.
  В крайна сметка класацията е много по-различна имайки предвид че повечето от тези цени дадени тук са за крайни цени, но не и нашата.
  Точно и по този начин ви лъжат.
  Тук токът никак не е по-евтин, умножете го по 2.2 и ще получите точната цена и вижте къде ще сме в класацията !!!

  • admin казва:

   Цените в списъка, който съм публикувал са крайните за юни 2012, както съм написал.

 6. demokrat казва:

  дори и цифрите да са верни, изводите, които се правят са грешни. Либерализация не е това ,което се пише. А и национализацията не е точно решение на проблема. малко ще е трудно тук да развия проблема, но погледнете Германия- не се съобразявайте с високата цена- тя е следствие със стандарта/ заплатата/ ако се приложи този модел тук- цената на тока ще падне поне с 1/3. Този модел съм го кръстил “ метлата“- по прилика:)скоро ще го пусна в групата ЗЧР/ за чиста и свята Република/

  • admin казва:

   Защо не го публикувате тук?

  • Николай казва:

   В Германия се поддържат много мрежи. Поддръжката създава повече разходи, но няма по-голямо потребление. Така единствения начин да се вържат двата края от конкуриращите се ЕРП–та е да повишат цената на тока :(

 7. Ала Бала казва:

  Това са цени на киловат час. Тотала на сметките в много страни е по-малък от тези в България. Таксите са проблемът при нас, не самата цена на киловат час.

  • admin казва:

   Цените публикувани в списъка в статията са крайните цени за потребителите за юни 2012, сега плащаме 10цента.

 8. Сашо казва:

  Проблема не е в цената на електроенергията, проблема е в размера на доходите. Това е нещото, което протестиращите трябва да разбрат. Ако средната заплата в България беше 1000 евро, което е напълно нормално за европейските стандарти месечно възнаграждение, то сметките за ток нямаше да притесняват никого.

 9. iva казва:

  в испания kwh струва 0,167658

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>